Gelukkig zijn de meeste patiënten tevreden over hun huisarts en hun medewerkers. Maar misschien bent u over bepaalde zaken minder tevreden. Hier leest u wat u kunt doen met uw onvrede of klacht.
1. Probeer samen met uw huisarts het probleem op te lossen.
Uw huisarts stelt het op prijs indien hij of zij de gelegenheid krijgt de oorzaak van uw klacht met u te bespreken. Dat kan ook als de klacht over een praktijkassistente, een waarnemer, een praktijkverpleegkundige of de huisartsenpost gaat. Als de huisarts niet weet dat u ontevreden bent, kan hij ook niet samen met u naar een oplossing zoeken.
2. Regionale onafhankelijke klachtenfunctionaris
Mocht u er na een gesprek met de huisarts niet uitkomen, en de klacht alsnog een officiëler karakter willen geven, dan kunt u uw klacht bespreken met een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris kan proberen de klacht te bemiddelen en zoekt samen met u naar een oplossing van uw klacht of probleem. Alles wat u de klachtenfunctionaris vertelt is vertrouwelijk. De klachtenfunctionaris kiest geen partij en heeft daarom geen oordeel.
Advies en bijstand door Zorgbelang Gelderland, Meldpunt Informatie en Klachtenopvang Het Meldpunt kan u informatie geven over uw rechten en plichten als patiënt en adviseren waar u met uw klacht terecht kunt. Een medewerker kan u bijvoorbeeld helpen bij het schrijven van een brief of door mee te gaan naar een gesprek met een huisarts. Zorgbelang Gelderland werkt onafhankelijk van hulpverleners en instellingen in de gezondheidszorg en is onderdeel van het Regionaal Patiënten/ Consumentenplatform.
Zorgbelang Gelderland is telefonisch te bereiken via telefoonnummer 026-3842822 of klik hier.
3. Landelijke Geschilleninstantie Huisartsenzorg
Als u er met de huisarts én met bemiddeling door de klachtenfunctionaris niet uit komt kunt u een uitspraak over uw klacht vragen bij de Geschilleninstantie Huisartsenzorg. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit een jurist en leden vanuit patiënten en huisartsen. Het oordeel van de geschilleninstantie is bindend.
Meer informatie vindt u in de folder of op www.skge.nl
Een uitgebreide versie van ons klachtenreglement is HIER te downloaden.
Mocht u ondanks alles, toch willen veranderen van huisarts, dan kan de patienten-brochure u helpen met helpen van het maken van een keuze.